Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

Συναυλία - αφιέρωμα στον Νίκο Κυπουργό στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Συναυλία - αφιέρωμα στον Νίκο Κυπουργό στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022 

[Σ.σ.σ.: Επιτέλους, και μια αφίσα αμιγώς Ελληνική! Στα Ελληνικά! Σιχαθήκαμε να διαβάζουμε αρλουμποφράγκικες αηδίες!..]

To Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και η Διεύθυνση Πολιτισμού-Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης προχωρούν σε μια συμπαραγωγή-αφιέρωμα στον πρωτοπόρο συνθέτη Νίκου Κυπουργό, ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων της νεότερης γενιάς.

Την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022, στις 21.00, η αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» του κτιρίου Μ2, θα γεμίσει με ήχους από το ποικιλόμορφο έργο του επιτυχημένου συνθέτη, που έχει στο βιογραφικό του πολλές και σπουδαίες συνεργασίες. Χάρη στον επαγγελματισμό που τον διακρίνει, τον σεβασμό που επιδεικνύει προς την τέχνη και τις εξαίσιες μουσικές του, ο Νίκος Κυπουργός έχει τιμηθεί με πολλά και γνωστά ελληνικά και διεθνή βραβεία.

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022

00844 ΑΠΟΣΤΑΚΤΉΡΙΟ ΣΤΟΝ ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΌ

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης Ανοίγει τις Πύλες του στους Μαθητές

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ανοίγει τις πύλες του στους μαθητές των σχολείων, παρέχοντας τους τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στις αίθουσες του και να μυηθούν στον κόσμο της παραγωγής μουσικών εκδηλώσεων.

Μέσω της επίσκεψης οι μαθητές θα ενημερώνονται για το σύνολο των ποικίλων δράσεων  (καλλιτεχνικών-συνεδριακών) που πραγματοποιούνται στους χώρους του Οργανισμού, αλλά και για το πολιτιστικό αποτύπωμα που αφήνει στη Βόρεια Ελλάδα.

Τα σχολεία που ενδιαφέρονται για ομαδικές ξεναγήσεις μπορούν να επικοινωνούν με την κυρία Ανατολή Κοκκινίδου, στο τηλέφωνο 2310 895882 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση

akokkinidou@tch.gr

Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος του Οργανισμού, κ. Βασίλης Γάκης: «Κρίνουμε ωφέλιμο να ανοίξουμε τις πόρτες του Οργανισμού στο μέλλον, δηλαδή στους νέους και στις νέες μας, ώστε να γνωρίσουν καλύτερα και από κοντά το έργο που επιτελεί το Μέγαρο Μουσικής  Θεσσαλονίκης ως κόμβος πολιτισμού. Επιπρόσθετα, ως εκπαιδευτικός, γνωρίζω πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η τέχνη στην εφαρμογή της εκπαίδευσης και στη διαμόρφωση του “κόσμου” των παιδιών, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της αισθητικής, στην εξέλιξή της δημιουργικής αυτοέκφρασης και στην κοινωνικότητά τους».

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Πρώτο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
19, 26 και 28 Νοεμβρίου 2022


Το πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης είναι πλέον γεγονός στις 19, 26 και 28 Νοεμβρίου 2022. Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία είδη στον χώρο της κλασικής μουσικής και στο ρεπερτόριο της συγκαταλέγονται αριστουργηματικά έργα της παγκόσμιας μουσικής κληρονομιάς. Παράλληλα θεωρείται ένα από τα πιο απαιτητικά είδη μουσικής σε θέματα ερμηνείας και απόδοσης.

Σκοπός της διοργάνωσης είναι η παρουσίαση σπουδαίων συνθέσεων από διεθνώς καταξιωμένους καλλιτέχνες, που θα φέρουν το κοινό της πόλης πιο κοντά στο συγκεκριμένο είδος μουσικής.

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022

ΛΗΣΜΌΝΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΟΝΑΚΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΔΉΜΟΥ!..

Που κουβάλησαν ίσως, τους στατήρες... των μικροφώνων!
Ο λόγος για την σημερινή εκδήλωση του “ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟΥ” Συλλόγου στο Δημοτικό Θέατρο Πολυγύρου, με αφορμή την προβολή της ταινίας ντοκιμαντέρ, θέμα τον “ΚΑΠΕΤΑΝ ΧΑΨΑ”.
Ούτε σε απονομή βραβείων Όσκαρ να είμασταν! Όπου, μπορεί να μην παρήλασαν από το "κόκκινο χαλί" αστέρες κι αστερίσκοι του κινηματογράφου συνοδεία γυναικών, φιλενάδων, ερωμένων, τραβεστί, αδιευκρινίστου φύλλου, κοινώς “οντότητα”, άλλοι μαϊντανοί, παρήλασαν όμως από μικροφώνου και σκηνής του θεάτρου του Πολυγύρου, όλοι οι παράγοντες και μη της ταινίας, του συλλόγου, πολιτικοί, παπάδες, δεσποτάδες -ευτυχώς, όχι στρατιωτικοί, και όταν λέω στρατιωτικούς εννοώ τους εν ενεργεία αξιωματικούς του Ε.Σ. παρότι υπήρχαν και αυτοί- μέσα στην κατάμεστη, από νέους κυρίως, μαθητές, αίθουσα. Χωρίς να σημαίνει αυτό και ότι μέμφομαι την παρουσία τους, την παρουσία όλων! Πολύ καλά έκαναν και ήταν!

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

ΜΠΑΛΛΈΤΟ ΤΗΣ ΣΙΈΝΑ, ΣΤΟ "ΜΜΘ"

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022

Μπαλλέτο της Σιένα
«ΓΛΥΚΕΙΑ ΖΩΗ» ΤΟΥ ΦΕΝΤΕΡΙΚΟ
Μια μαγική βραδιά χορού με την μουσική
των εμβληματικών ταινιών του Φεντερίκο Φελλίνι!

Μια μοναδική παράσταση χορού, αφιερωμένη στον σπουδαίο κινηματογραφικό σκηνοθέτη Φεντερίκο Φελλίνι, που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, έρχεται για πρώτη φορά στην πόλη μας, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του 63ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης!
Η παράσταση «Γλυκιά Ζωή», δημιουργήθηκε το 2020 με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου Φελλίνι. Εκείνος ένας «μάγος» του σινεμά, ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες του παγκόσμιου κινηματογράφου, ένας καλλιτέχνης που κατάφερε να παντρέψει τη φαντασία με το μπαρόκ, αντλώντας έμπνευση από το ονειρικό, το ανθρώπινο, το μεγαλειώδες.
Οι εμπνεύσεις…
Η παράσταση εμπνέεται εξίσου από τα παραπάνω στοιχεία, που εντοπίζονται στα πιο γνωστά του έργα με το «Γλυκιά Ζωή», να κυριαρχεί, ενώ δεν θα λείψει η γεύση από το «Άμαρκορντ», «Η Στράτα» και «8½». Με τις γνωστές μελωδίες των Νίνο Ρότα και Νικόλα Πιοβάνι, κατ’ εξοχήν συνθετών της μουσικής των ταινιών του Φελλίνι, που έχουν μεταφέρει με έναν εξαιρετικό τρόπο τη φαντασία του σκηνοθέτη στη μουσική, θα μπούμε σε εκείνο το «όχημα» και το φανταστικό ταξίδι στα έργα του Φεντερίκο Φελλίνι θα ξεκινήσει με ορμή από το γνωστό «Μπαλέτο της Σιένα».
Το «ταξίδι»…

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

ΚΟΣΜΑ ΚΑΙ ΔΑΜΙΑΝΟΎ ΤΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ!

Σήμερα είναι η γιορτή των "Αγίων Αναργύρων". Δηλαδή η γιορτή μου.

 

Η μάνα μου όσο ζούσε έκανε τα δικά της, θρήσκα γαρ, πήγαινε στην εκκλησία, άρτους... και θεάματα, ρωμαϊκή εποχή βλέπετε οι "άγιοι Ανάργυροι", κι όταν η εκκλησία σχολούσε κατά το μεσημέρι, εκεί που κοιμόμουνα πάντα, μου έφερνε ένα κομμάτι ψωμί να το φάω, δώρο θεού... Αντίδωρο... Άρτος... Κι εγώ δεν της χαλούσα το χατήρι, το μασουλούσα με κίνδυνο να πνιγώ, ξερό-ξερό όπως ήταν, αφού μαχμουρλής και με τις τσίμπλες στα μάτια, δεν είχα πιει ακόμα ούτε και τον καθιερωμένο, αναθεματισμένο καφέ!
Αυτά συνέβαιναν τα χρόνια εκείνα, τα παλιά, που είναι πάρα πολύ πίσω για μένα σήμερα, ούτε η μάνα μου υπάρχει, κι εγώ σιγά-σιγά, άρχισα να απομακρύνομαι εντελώς, από αυτά τα θρησκοσόφια (κατά το γιατροσόφια), η γιορτή όμως έμεινε, και μάλιστα δυο φορές το χρόνο (άλλοι άγιοι Ανάργυροι, γιατροί κι αυτοί, και πάλι αδέρφια την 1 Ιουλίου), πλεονέκτημα τεράστιο εγώ, να γιορτάζω δυο φορές τον χρόνο, με τα γενέθλιά μου τρεις, αν βάλουμε κι εκείνον τον μυξιάρη τον Βαλεντίνο, που αντικατέστησε την Αφροδίτη, Πάνδημη και Ουρανία - κανένας πούστης θα ήταν- τέσσερις! Γιορτάζω, τέσσερις φορές το χρόνο! Ολέ!

00842 ΜΕ ΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ, ΟΡΟΣ ΥΨΙΖΩΝΟΣ