Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ "ΜΜΘ" - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ...

Ποιότητα, συνέπεια και αποτελεσματικότητα το τρίπτυχο του νέου καλλιτεχνικού προγράμματος του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

Χρ. Γαλιλαίας - Ε. Αλεξανδροπούλου
Σ
το τρίπτυχο ποιότητα, συνέπεια και αποτελεσματικότητα βασίζεται το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, όπως εξήγησαν η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού κα. Ευγενία Αλεξανδροπούλου-Αιγυπτιάδου και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής κ. Χρίστος Γαλιλαίας, στη συνέντευξη Τύπου παρέθεσαν σήμερα στους δημοσιογράφους.
«Ποιότητα όσον αφορά στις παραγωγές που θα δείτε στους χώρους μας, αλλά και τις υπηρεσίες που θα σας παρέχουμε. Συνέπεια ως προς το αποτέλεσμα του παραγόμενου έργου. Δεν κάνουμε εκπτώσεις σε θέματα αρχών και αξιών. Και αποτελεσματικότητα όσον αφορά στην άρτια προσπάθεια χάρη στο έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό που διαθέτει ο Οργανισμός και φυσικά την αγαστή συνεργασία με όλους τους καλλιτέχνες» τόνισε η κα. Αλεξανδροπούλου-Αιγυπτιάδου στην αρχική της τοποθέτηση.
Παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες που διέπουν την καινούργια καλλιτεχνική περίοδο του Ο.Μ.Μ.Θ., η Πρόεδρος του Δ.Σ. ανέφερε ότι οι καινοτόμες ιδέες, οι νέες προτάσεις και οι σπουδαίες συνεργασίες που θα παρουσιαστούν τους επόμενους μήνες στις σκηνές των κτηρίων Μ1 και Μ2 θα κερδίσουν το αυθόρμητο χειροκρότημα του κοινού. «Ζούμε ημέρες εξαιρετικής έμπνευσης και καλλιτεχνικής δημιουργίας» σημείωσε σε άλλο σημείο, κάνοντας λόγο για «ένα άκρως δημιουργικό εξάμηνο που θα είναι αφιερωμένο στη μουσική, το χορό και το θέατρο».
Και πρόσθεσε: «Μέσα από τις παραγωγές που ετοιμάζουμε θα “πλημμυρίσουν” τους Θεσσαλονικείς πρωτόγνωρα συναισθήματα. Δίνω έμφαση σε αυτό, καθότι το συναίσθημα δεν είναι κάτι απλό. Δεν είναι μια αίσθηση… αλλά κάτι βαθύτερο, εσωτερικό που επιδρά στο σώμα και την ψυχή, προκαλώντας χαμόγελο, συγκίνηση, βάζοντας το νου σε διαδικασία αναζήτησης. Και εμείς θέλουμε κάθε φορά που το κοινό περνά τις πύλες του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης η καρδιά και το μυαλό του να ταξιδεύει. Να βιώνει ξεχωριστές εμπειρίες μέσα από τη διέγερση της πνευματικότητας». Άλλωστε, όπως είπε, «η Τέχνη δίνει χρώμα στη ζωή και είναι ο δημόσιος χώρος έκφρασης των αισθημάτων αφού τα αναπαριστά».  
Μάλιστα, η Πρόεδρος του Ο.Μ.Μ.Θ. υπενθύμισε ότι ο Οργανισμός δεν είναι μονοθεματικός αλλά δίνει έμφαση στην ανάδειξη όλων των μορφών Τέχνης. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στη μεγάλη έκθεση γλυπτικής και ζωγραφικής του Γιώργου Ζογγολόπουλου με τίτλο «τα έργα ηχούν σαν μουσική», που φιλοξενείται στον τρίτο όροφο του κτηρίου Μ1 μέχρι την 31η Μαρτίου 2023, καθώς και στη λειτουργία της πλατείας και του περιβάλλοντα χώρου του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης ως δημόσια ανοιχτή γλυπτοθήκη, σε συνέχεια σχετικής απόφασης που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο πριν τη γιορτή των Χριστουγέννων. Για τον λόγο αυτόν, πριν την πρωτοχρονιά, τοποθετήθηκε το γλυπτό του Νίκου Τόλη, η «χορεύτρια», που  κοσμεί την πλατεία του Οργανισμού και την θαυμάζουν όλοι οι επισκέπτες.
«Συνεχίζουμε εξίσου δυναμικά και ανοδικά τη νέα σεζόν, όπως πάντα», τόνισε από την πλευρά του ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Οργανισμού κ. Χρίστος Γαλιλαίας. Μίλησε για την παλέτα των μουσικών τάσεων, στυλ και ηχοχρωμάτων που θα γεμίσουν τις αίθουσες του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, τονίζοντας πως το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα ξεχωρίζει για τα καινοτόμα στοιχεία που θα το διακρίνουν, τις εντυπωσιακές παραγωγές, τις σπουδαίες συνεργασίες με μεγάλες ορχήστρες και κορυφαίους ερμηνευτές, αλλά και τους αφιερωματικούς κύκλους.  
«Συνθέτουμε δυνάμεις, ιδέες και εργαζόμαστε με στοχοπροσήλωση προκειμένου να παράξουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που θα αφήσει απόλυτα ικανοποιημένο το κοινό. Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης είναι το “σπίτι” της καλλιτεχνικής δημιουργίας» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Γαλιλαίας.   
Όπως εξήγησε, το πιάνο κατέχει ιδιαίτερη θέση στο νέο καλλιτεχνικό προγραμματισμό με ρεσιτάλ χαρισματικών σολίστ, ενώ όσον αφορά στον συμφωνικό ήχο αυτήν τη φορά θα βρεθεί στο επίκεντρο με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ρουμανίας. Ξεχωριστή θέση κατέχει και ο χορός, ενώ και η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Ο.Μ.Μ.Θ., η MOYΣA, συνεχίζει και εξελίσσει την πολυσχιδή παρουσία της στα πολιτιστικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης διαθέτοντας πρωταγωνιστικό ρόλο και στο νέο πρόγραμμα του Οργανισμού.

Καινοτόμες ιδέες, νέες προτάσεις και σπουδαίες συνεργασίες στο νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης


Γεμάτο υποσχέσεις για ένα άκρως δημιουργικό εξάμηνο, αφιερωμένο στη μουσική, το χορό και το θέατρο, είναι το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης που ξεκινά στις 20 Ιανουαρίου του 2023 και ολοκληρώνεται με τη γιορτή Πανσελήνου στις 30 Ιουνίου. Τον τόνο της καινούργιας καλλιτεχνικής περιόδου θα δώσουν νέες μουσικές ενότητες, πρωτοποριακές παραστάσεις με έντονα καινοτόμα στοιχεία, νέες εντυπωσιακές παραγωγές, σπουδαίες συνεργασίες με μεγάλες ορχήστρες και κορυφαίους ερμηνευτές, αλλά και αφιερωματικοί κύκλοι που αποδεικνύουν στην πράξη πως η Τέχνη διατηρεί άσβεστη την ιστορική μνήμη και τα διδάγματα που τη συντροφεύουν.

Το πιάνο κατέχει ιδιαίτερη θέση στον φετινό καλλιτεχνικό προγραμματισμό με ρεσιτάλ χαρισματικών σολίστ όπως ο  Απόστολος Παληός και τον 10ο τελικό του διεθνούς διαγωνισμού πιάνου «Γιώργος Θυμής». Επίσης, το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης γιορτάζει την 10η επέτειο του και συνεργαζόμενο με τον Ο.Μ.Μ.Θ. παρουσιάζει το μοναδικό παγκοσμίως μουσικό σχήμα "Πιανδεμόνιο", μια ορχήστρα πιάνων με 6 πιάνα και 12 πιανίστες.
Όσον αφορά στον συμφωνικό ήχο, βρίσκεται πάντοτε στο επίκεντρο, αυτήν τη φορά με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ρουμανίας που θα συνοδεύεται από τον σολίστα του πιάνου Αλεξέι Βολοντίν, τη χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τη χορωδία του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Επιπλέον, αυτή τη σεζόν, την παλέτα των μουσικών τάσεων, στυλ και ηχοχρωμάτων στις αίθουσες του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης συνθέτουν μεταξύ άλλων ο ιδιαίτερα δημοφιλής σολίστας πιάνου (δυσκολοδιάβαστο όνομα), ο διεθνούς φήμης σαξοφωνίστας Θάνος Κερκέζος με τα σαξόφωνα της Βιέννης και τις Μουσικές αποχρώσεις σε γαλάζια Ραψωδία, αλλά και ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής με μια μουσική διαδρομή από τον σκοτεινό έρωτα στον Ερωτόκριτο, σε συνεργασία με τη MOYSA, τον Μάριο Φραγκούλη και τον Θοδωρή Βουτσικάκη. Ακόμη θα εμφανιστούν ο κορυφαίος μουσικός δημιουργός Νίκος Ξανθούλης με την Επιστροφή της λύρας του Ερμή, καθώς και οι Αλκίνοος Ιωαννίδης, Μέλα Γεροφώτη και Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος με την ατμοσφαιρική παράσταση μουσικής και λόγου Καταραμένοι ποιητές-Ανεκπλήρωτοι Έρωτες.

Στο νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης ο χορός κατέχει ξεχωριστή θέση, με το Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας που χορογραφούν οι Χορευτές του Βορρά, ενώ συνεχίζεται ο Κύκλος της Μουσικής Δωματίου με υψηλούς προσκεκλημένους το Κουαρτέτο Αθηνών με ένα αφιέρωμα στον αξεπέραστο Μίκη Θεοδωράκη, τη διάσημη πιανίστρια Ντόρα Μπακοπούλου, τον διεθνή σολίστα του πιάνου Στέφανο Θωμόπουλο στο κοντσέρτο για πιάνο Νο 4 σε εκδοχή δωματίου με έργα του Μπετόβεν και ένα αφιέρωμα στον παγκοσμίου φήμης Γεωργιανό συνθέτη (δυσκολοδιάβαστο όνομα).

Καινοτομία αποτελεί η σειρά επισκέψεων ξένων συγγραφέων από όλο τον κόσμο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για να συζητήσουν με καταξιωμένους Έλληνες από όλους τους χώρους θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Η αρχή θα γίνει με τους συγγραφείς (δυσκολοδιάβαστα ονόματα). Επίσης, έχουν προγραμματιστεί δυο συναυλίες μνήμης. Η μια τον Ιανουάριο για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος και η δεύτερη τον Απρίλιο για την Αρμενική Γενοκτονία, σε συμπαραγωγή με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και συνεργασία με το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

Όσον αφορά τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, τη MOYΣA, συνεχίζει και εξελίσσει την πολυσχιδή παρουσία της στα πολιτιστικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης διατηρώντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο και στο νέο πρόγραμμα του Οργανισμού, ενώ συνεχίζονται οι επιτυχημένες συνεργασίες με κορυφαίους πολιτιστικούς φορείς της Θεσσαλονίκης. Τέλος, τον Ιούλιο, το καλύτερο θερινό σινεμά, το γνωστό Σινεμά με Θέα, στήνεται για ένατη συνεχή χρονιά από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο πιο όμορφο σημείο της πόλης, την οροφή του κτηρίου Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Πέρα από τις παραγωγές του Ο.Μ.Μ.Θ., στις σκηνές του θα φιλοξενηθούν και σπουδαίες εξωτερικές παραγωγές όπως είναι για παράδειγμα το Φάντασμα της Όπερας, Η Λίμνη των Κύκνων, Η Αυλή των Θαυμάτων και άλλες.   

Αναφερόμενη στο νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης η Πρόεδρος του Οργανισμού, κα. Ευγενία Αλεξανδροπούλου-Αιγυπτιάδου, σημειώνει ότι υπηρετεί ένα πολυσυλλεκτικό ρεπερτόριο. Όπως εξηγεί: «Το νέο καλλιτεχνικό μας πρόγραμμα είναι πολυποίκιλο, πολυδιάστατο  και προάγει όλες τις μορφές Τέχνης, συμβάλλοντας ευρύτερα στην καλλιτεχνική παιδεία της χώρας μας.  Άλλωστε, επιδίωξή μας ως Οργανισμός είναι να διευρύνουμε τους καλλιτεχνικούς ορίζοντες του κοινού και ταυτόχρονα να διευρύνουμε ολοένα και περισσότερο το κοινό μας».

«Συνεχίζουμε στο δρόμο της ευθύνης, της ποιότητας και της συνέπειας απέναντι στο κοινό του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης», σχολίασε από την πλευρά του ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Οργανισμού κ. Χρίστος Γαλιλαίας. Και πρόσθεσε: «Βασιζόμαστε στο τρίπτυχο καινοτόμες ιδέες, νέες προτάσεις, “πλούσιο” πρόγραμμα. Συνεχίζουμε εξίσου δυναμικά και ανοδικά τη νέα σεζόν, όπως πάντα».


Βασικοί άξονες προγράμματος

Ιανουάριος
20.1.2023: H ΚΟΘ ΣΤΟ ΜΜΘ: Τελικός 10ου Διεθνούς Διαγωνισμού Πιάνου
«Γιώργος Θυμής»
23.1.2023: Το ΠΑΜΑΚ στο ΜΜΘ: Ορχήστρα και Χορωδία του ΤΜΕΤ ΠΑΜΑΚ
29.1.2023: H ΚΟΘ ΣΤΟ ΜΜΘ: Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων
μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος

Φεβρουάριος
3.2.2023: Κύκλος Μουσικής Δωματίου:Domenico Nordio / Orazio Sciortino
σε συνεργασία με το Ιταλικό Ινστιτούτο Αθηνών
10.2.2023: Η ΚΟΘ στο ΜΜΘ: Μυστική Αγάπη
11 και 12.12.2023: Χορός στο ΜΜΘ: Τατιάνα Παπαδοπούλου
13.2.2023: Παρουσιάσεις βιβλίων: Ρόντρικ Μπήτον
14.2.2023: Καταραμένοι Ποιητές-Ανεκπλήρωτοι Έρωτες: Aλκίνοος Ιωαννίδης
-σε συνεργασία με την ΚΠΠΚΜ
15.2.2023: Θ. Κερκέζος- Τα σαξόφωνα της Βιέννης
18.2.2023: Συναυλία ΜΟΥΣΑ σε συνεργασία με Κ.Ω.Θ
19.2.2023: Ημερίδα ΣΦΜΘ-Ο ρόλος της μουσικής στην ανθρώπινη πορεία &
δημιουργία
22.2.2023: Kύκλος Μουσικής Δωματίου : Μπετόβεν - Κοντσέρτο για πιάνο Νο4 (σε
εκδοχή δωματίου

Μάρτιος
5.3.2023: Νίκος Ξανθούλης: Η Επιστροφή της Λύρας του Ερμή
7.3.2023: Τελικός 5ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πιάνου του Φεστιβάλ Πιάνου
Θεσσαλονίκης -
8.3.2023: Kύκλος Μουσικής Δωματίου:Δαυίδ Ρουσέλ
10.3.2023: Αφιέρωμα στον Μποτεζίνι
11.3.2023: ΣΦΜΘ -Νέα Ταλέντα της Κλασικής μουσικής
15.3.2023: Κύκλος Μουσικής Δωματίου: Ντόρα Μπακοπούλου
29.3.2023: Παρουσίαση Λ.Κογκαλίδης-Αφιέρωμα στον Σαρλ Αζναβούρ.

Απρίλιος
3-9.4.2023: 10 Χορωδιακό Φεστιβάλ Παιδικών και Νεανικών Χορωδιών
5.4.2023: Αλεξέι Βολοντίν-Εθνικη Συμφωνικη Ορχήστρα Ρουμανίας
11.4.2023: Πασχαλινή Συναυλία MOYΣA σε συνεργασία με Χορωδία ΣΦΜΑ
20.4.2023: Γ.Β.-Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
22.4.2023: Κύκλος Μουσικής Δωματίου: Rosamunde Trio
24.4.2023: Ρεσιτάλ Πιάνου -Εκδηλώσεις για Αρμενική Γενοκτονία
26.4.2023: Συναυλία Μνήμης Αρμενικής Γενοκτονίας σε συμπαραγωγή με Σ.Ο.Δ.Θ
και συνεργασία με Κ.Ω.Θ
26.4.2023: Παρουσιάσεις βιβλίων: Γιόναθαν Κοε
27,28,29.4.2023: Πιανδεμόνιον

Μάιος
3.5.2023: Ρεσιτάλ Πιάνου -Απόστολος Παληός
8.5.2023: Κύκλος Μουσικής Δωματίου-Κουαρτέτο Αθηνών - Αφιέρωμα στον Μίκη
Θεοδωράκη
10.5.2023: Πανεπιστήμιο Μέμφις
12.5.2023: Μ.Ρέππα - Θ.Παπαθανασίου- Η δίκη του Θ.Κολοκοτρώνη
14.5.2023: Εαρινή Συναυλία Νεανικής Χορωδίας ΣΦΜΘ
15.5.2023: Κύκλος Μουσικής Δωματίου:-Αφιέρωμα στον Κόγια Κονσέλι
20.5.2023: Δημήτρης Μαραμής: Από το Σκοτεινό Έρωτα στον Ερωτόκριτο-σε
συνεργασία με ΜΟΥΣΑ
25.5.2023: Ευρωπαϊκή Ορχήστρα Νέων και MOYΣA
 
Ιούνιος
9,10,11.6.2023: Εβφομάδα σχεδιασμού
9.6.2023: Το ΠΑΜΑΚ στο ΜΜΘ
30.6.2023: Γιορτή Πανσελήνου

Έκθεση προς τιμήν του Ρενάτο Μόρντο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
25 Ιανουαρίου 2023 – 19 Φεβρουαρίου 2023


Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε, την Κεντρική Υπηρεσία Πολιτικής Αγωγής Ρηνανίας-Παλατινάτου και το Πολιτιστικό Τρίγωνο Πρεσπών, τιμούν το έργο και την προσφορά του εμβληματικού Ρενάτο Μόρντο, πρώτου σκηνοθέτη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, παρουσιάζοντας από κοινού την έκθεση με τίτλο «Ρενάτο Μόρντο:  Εβραίος, Έλληνας και Γερμανός. Η ζωή ενός καλλιτέχνη την εποχή των άκρων».
Τα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία θα λάβει χώρα και στη Βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου Γκαίτε, θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023, στις 17.30 στο Ινστιτούτο Γκαίτε και στις 19.00, στο Φουαγιέ του κτηρίου Μ2 του Ο.Μ.Μ.Θ. και το κοινό θα μπορεί να την επισκεφθεί έως τις 19 Φεβρουαρίου 2023.
Στην έκθεση παρουσιάζονται οι σταθμοί στη ζωή του σπουδαίου σκηνοθέτη του θεάτρου και της όπερας, δίνοντας έμφαση στις συνέπειες που είχε για τον ίδιο η γερμανική κατοχή στην Αθήνα και σε ολόκληρη τη χώρα κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη και την επιμέλεια της έχει ο ελληνιστή Τόρστεν Ίσραελ (Μάνχαιμ και Αθήνα). Δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον Ούβε Μπάντερ (Κεντρική Υπηρεσία Πολιτικής Αγωγής Ρηνανίας-Παλατινάτου) και την Μαρίτα Χόφμαν (εκδοτικός οίκος LLUX, Λούντβιγκσχάφεν στον Ρήνο). Την υλοποίηση της έκθεσης υποστηρίζουν κι άλλοι εταίροι από το ομόσπονδο κρατίδιο, όπως το κοινοβούλιο του κρατιδίου της Ρηνανίας-Παλατινάτου. Όλες οι μεταφράσεις της έκθεσης από τα Γερμανικά στα Ελληνικά δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της συνεργασίας του Πανεπιστημίου Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ του Μάιντς (Τομέας Νέων Ελληνικών) και του Ιονίου Πανεπιστημίου της Κέρκυρας (Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας).
Ώρες λειτουργίας
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τις εξής ημέρες: Δευτέρα - Κυριακή 10:00-20:00 και στο Ινστιτούτο Γκαίτε: Δευτέρα 10.00 – 14.00, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 10.00 – 19.00, Παρασκευή 15.00 – 19.00 και κάθε 2ο Σάββατο το μήνα 09.00 - 13.30.

Λίγα λόγια για τον Ρενάτο Μόρντο
Ο Ρενάτο Μόρντο με γονείς εβραϊκής καταγωγής – ο πατέρας του ήταν Έλληνας έμπορος από την Κέρκυρα και η μητέρα του από την Αυστρία– εγκατέλειψε τη Γερμανία στα τέλη του 1932 λόγω της ολοένα και συχνότερης αντισημιτικής εχθρότητας και της επικείμενης κατάληψης της εξουσίας από τους εθνικοσοσιαλιστές και τελικά κατέφυγε στην Ελλάδα το 1939. Στην Αθήνα, υπήρξε συνιδρυτής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και προώθησε τη νεαρή τότε τραγουδίστρια της όπερας, Μαρία Κάλλας. Επέζησε του γερμανικού στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι και σύντομα, μετά την απελευθέρωσή του, έγραψε το θεατρικό έργο με τίτλο Χαϊδάρι, στο οποίο επεξεργάζεται λογοτεχνικά τις τραυματικές εμπειρίες που βίωσε. Μετά τον πόλεμο εργάστηκε σε θέατρα στην Τουρκία, την Αυστρία και το Ισραήλ και από το 1952 έως το 1955 διετέλεσε διευθυντής της όπερας στην πρωτεύουσα του κρατιδίου Ρηνανίας-Παλατινάτου, Μάιντς.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου