Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΕΣΩΝ ΕΛΛΗΝ ΑΝΩΤΕΡΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΌΣ ΤΟΥ ΕΠΟΥΣ ΤΟΥ "40".

Ο Ταγματάρχης Παναγιώτης Μαντούβαλος με καταγωγή από τη Μάνη, είναι ο πρώτος πεσών Έλλην ανώτερος αξιωματικός του Ε.Σ. στο "Έπος του 40", και όχι όπως ψευδώς αναγράφεται σε σελίδες εβραϊκές κυρίως, από την Εβραϊκή κοινότητα της Ελλάδος ο Αντισυνταγματάρχης Μαρδοχαίος Φριζής από την Χαλκίδα.
ΟΥΔΕΙΣ, και πολύ  περισσότερο εγώ, μπορώ να αμφισβητήσω την θυσία του Φριζή για την πατρίδα, αλλά, "φίλος με Πλάτων, φιλτάτη δ' αλήθεια"! Και αυτή η εμμονή στον "Συνταγματάρχη Φριζή" και όχι Αντισυνταγματάρχη, των Εβραίων, δεν τους τιμάει καθόλου

*/*

ΑΠΌΣΠΑΣΜΑ ΑΠΌ ΣΥΝΈΝΤΕΥΞΗ

    "...Ναι. Μονάχα αυτοί. Από το ΄44 κι ύστερα, μόλις έφυγαν οι Γερμανοί, οι Αντάρτες άρχισαν να κατεβαίνουν μέσα στα χωριά. Και μας τυράννησαν πολύ!..

    Έεεεε!.. Τα θυμούμαι όλα!.. Όλα, όλα Αργύρη! Σα να γίνονται τώρα! Κι ας πέρασαν τόσα χρόνια!...
    Εκεί στην Αλβανία, στον Μοράβα, στο Εβάν που ήμασταν, είχ’ ένα ύψωμα. Το είχαν πολύ καλά οχυρωμένο, ήταν όλοι μέσα στα αμπριά. Δεν έβλεπες κανέναν! Δε μπορούσαμε να το σπάσουμε με τίποτα. Μας “έβαζαν” (πολυβολούσαν) από εκεί οι Ιταλοί και μας καθήλωναν. Δεν μπορούσαμε να κουνηθούμε! Ήταν επικίνδυνο γιατί, με την υποστήριξη αυτών, οι άλλοι Ιταλοί μπορούσαν να μας περικυκλώσουν! Τι να κάνουμε, τι να κάνουμε... Μια μέρα ένας Ταγματάρχης... Μαντούβαλος λέγονταν στο επίθετο, λέει: “Εγώ θα πάω να τους βγάλω! Θα πάω να τους βγάλω εγώ, τους Ιταλούς” από εκεί. Παίρνει το Τάγμα του και πηγαίνει. Πιάνονται στα γερά... Τους έβγαλαν! Αλλά δεν έμεινε ούτε ένας! Ούτε ο Ταγματάρχης ούτε κανένας! Σκοτώθηκαν όλοι! Αλλά τους έβγαλαν! Τους έβγαλαν με τη ξιφολόγχη!..
    -Σκοτώθηκαν, ε;
    -Βρε, σκοτώθηκαν όλοι! Δεν έμεινε ούτε ένας, σου λέω! Αλλά τους έβγαλαν! Ναι, τους έβγαλαν!.. Με την ξιφολόγχη!..".


Σ.Σ.: Η πολυσέλιδη αυτή συνέντευξη, η οποία έχει δημοσιευθεί και σε περιοδικά εφημερίδες του Περικλή Σμυρλή, απόμαχου του "Έπους του 40" από τα Σανά Χαλκιδικής στον γράφοντα, στις 14 Μαΐου του 1997 και ώρα 6:30 μ.μ., βρίσκεται ολόκληρη και στο βιβλίο "Σανά Χαλκιδικής - Η Διάλυση" Προσωπικής εκδόσεως 1997, όταν ο Περικλής ήταν 91 χρονών.
Ο Περικλής Σμυρλής πέθανε σε ηλικία 100 ετών.

00841 ΝΥΧΤΕΡΙΝΉ ΣΕΡΕΝΆΤΑ (ΜΟΥΣΙΚΌ)

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

ΦΩΡΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΜΘ, ΜΕΧΡΙ ΤΗΣ 15 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ

Εγκαινιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης η έκθεση «Από τη Μικρά Ασία στη Θεσσαλονίκη: Η Αναγέννηση μιας πόλης» 
Η Έκθεση μέχρι της 15 Νοεμβρίου

Η άφιξη των Ελλήνων προσφύγων από τη Μικρασία στη Θεσσαλονίκη και η καθοριστική συμβολή τους στην αναγέννηση και εξέλιξη της πόλης είναι το θέμα που πραγματεύεται η έκθεση ιστορικής αναδρομής με τίτλο «Από τη Μικρά Ασία στη Θεσσαλονίκη: Η Αναγέννηση μιας πόλης», που εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ στο Φουαγιέ του κτηρίου Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Ο.Μ.Μ.Θ. με περιοδικό της Θεσσαλονίκης  «Η Θεσσαλονίκη αλλιώς» και θα φιλοξενηθεί στο χώρο του Οργανισμού μέχρι την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022. Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό και μέσα από το φωτογραφικό υλικό περιγράφεται ο ξεριζωμός των Μικρασιατών προσφύγων, η εγκατάσταση τους στη Θεσσαλονίκη και η κοινωνικοοικονομική ενσωμάτωσή τους στη ζωή της πόλης.
«Αν μια πόλη δικαιούται να τιμήσει τα γεγονότα εκείνης της εποχής, αυτή είναι η Θεσσαλονίκη. Η προσφυγομάνα, η προσφυγούπολη, που έγινε τόπος υποδοχής δεκάδων χιλιάδων κατατρεγμένων προσφύγων. Αναδεικνύουμε με ποιόν τρόπο ο θρήνος της τραγωδίας μετατράπηκε σε πνοή δημιουργίας. Θυμόμαστε και τιμούμε πως με αίμα και μελάνι γράφτηκε το τέλος 25 αιώνων παρουσίας του Ελληνισμού στην Ιωνία, την Καππαδοκία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη. Ταυτόχρονα, όμως, γινόμαστε σοφότεροι για το πώς η Μικρασιατική Καταστροφή υπήρξε μια από τις σημαντικότερες τομές στη νέα ελληνική ιστορία. Ο ξεριζωμός των Μικρασιατών συνεισέφερε στην εθνική ομογενοποίηση της σύγχρονης Ελλάδας που οικοδομήθηκε πάνω σε δάκρυα, αγωνίες, προσωπικές και συλλογικές τραγωδίες» τόνισε στον σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Γάκης.

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

00830 ΈΝΑ ΙΣΠΑΝΙΚΌ ΚΛΆΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΡΧΕ ΠΙΝΕΔΑ

00830 ΈΝΑ ΙΣΠΑΝΙΚΌ ΚΛΆΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΡΧΕ ΠΙΝΕΔΑ

«Από τη Μικρά Ασία στη Θεσσαλονίκη: Η Αναγέννηση μιας πόλης»

Μια έκθεση ιστορικής αναδρομής από τον Ο.Μ.Μ.Θ

Αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Κατα-στροφή και την επίδραση των προσφύγων στην εξέλιξη της Θεσσαλονίκης είναι η έκθεση ιστορικής αναδρομής με τίτλο: «Από τη Μικρά Ασία στη Θεσσαλονίκη.

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τετάρτη 05 Οκτωβρίου 2022, στις 20.00, στο Φουαγιέ του κτηρίου Μ2. Θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2022 και η είσοδος θα είναι ελεύθερη στο κοινό.

Στόχος της έκθεσης είναι η ανάδειξη του γενικού πλαισίου της ιστορίας των μικρασιατών προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη και της διαδικασίας της κοινωνικοοικονο-μικής ενσωμάτωσής τους στη ζωή της πόλης στην περίοδο του μεσοπολέμου, μέσα από χάρτες, σχέδια, διαγράμματα, και αρχειακό υλικό όπως φωτογραφίες, έγγραφα, αποκόμματα εφημερίδων κλπ.

ΜΠΕΤΙΝΑ: ΘΡΉΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΚΛΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ "ΒΡΙΣΗΪΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΊΚΕΣ"

00828. ΠΑΟΛΑ ΧΕΡΜΟΣΙΝ, "ΝΤΟΥΟ" ΜΕ ΣΑΞΟΦΩΝΟ